keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Vilanderia

Olen aikani kuluksi lueskellut Vilanderin kirjaa, joka minulla vielä on Liisalta lainassa. Palautan sen kyllä!

Vilander kirjoittaa, että 3-4 kuukauden iässä koira tietää pissojen ja kakkojen kuuluvan ulos. Jos se pissaa ja kakkaa sisälle, se protestoi omistajan käytöstä tms. vastaan. Näin tekee ainakin puolivuotias koira. Paitsi jos koiralla on joku sairaus.

Ne pisut, joita tuli ennen kipsiä lattialle, olivat minun käsittääkseni vahinkopisuja. Ja niitä tuli harvoin. Nämä kipsin jälkeen tulleet pisut ja kakat ovat olleet kai lähinnä protestointia outoa tilannetta kohtaan. Eihän pieni - eikä suurikaan - koira voi ymmärtää tämmöistä tilannetta ja miten siinä toimitaan. Toimitaanko kuten ennen vai aivan eri lailla.

Joka tapauksessa barrikaadi toimii edelleen, eikä Inca ole löytänyt sisältä uutta "pihamaata", eikä se ole hakenutkaan. Melkein voisin väittää, että se pystyy olemaan pisumatta kauemmin, kun olkkari on suljettu. Sinne oli vissiin kätevä käydä lyyhistymässä ja olihan siellä valmiiksi hajuja. Pitää "räjäyttää" sieltä hajut pois ja vasta sitten päästää koira sinne.

Vilander myös kirjoittaa, että koiraan ei pidä mitään katsekontaktia pyrkiä edes ottamaan, kuten koirakouluissa opetetaan. Ja opetetaan vielä vaatimaan pidempää katsekontaktia ennen namin saamista. Vilanderin mukaan koiraan otetaan katsekontakti vain, jos se ei ole kunnolla. Hmm. Kovin on erilaisia "oppeja" olemassa. Minusta on kyllä kiva, kun Inca katselee ja kuuntelee minua, mutta tietenkin se on koira, ei ihminen. Ihmiset katsovat toisiaan silmiin, kun puhuvat keskenään. On epäkohteliasta katsella pitkin seiniä ja puhua toiselle. Mutta koirat toimivat kuten koirat. No joo, me nyt jatketaan sillä linjalla, millä ollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti