sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Vipinää

Pitää ekaksi mainostaa, että Bonachón-perhe on taas kasvanut 7 uudella hauvavauvalla :) Kennelissä on pikapuoliin vipinää, kunhan kaikki 15 pentua pääsevät jaloilleen ja tutustumaan ihmeelliseen maailmaan!

Ja vipinää on Incan jaloissa aina, kun se on liian lähellä Liinua, kuten hississä. Se alkaa tepastella, ynistä ja jotenkin jäykistyy ja häntä vipattaa pientä vipotusta ja Liinun massunalustaa se kovasti haistelee. Luuleekohan Inca, että Liinu olisi hyväkin partneri? No, Liinu ei oikein ymmärrä asian päälle ja se on kai vähän ihmeissään Incan tepsutteluista ja kummallisesta kiinnostuksesta.

Eilen piti laittaa tikru, isohko pehmotiikeri, kaappiin "rauhoittumaan", Inca kävin sen kanssa kuumana ja Liinu repi tiikeriä Incalta, se leikki repimisleikkiä :D Incan kahdet ekat juoksut ovat menneet paljon rauhallisemmin, lieneekö Liinun vaikutusta vai kokemuksen ja iän tuoma muutos, että se on rauhattomampi ja selvästi huomaa, että tärppipäivät ovat käsillä. Sitten toivottavasti tilanne palautuu ennalleen nopeasti.

Sen verran olen netissä seikkaillut ja ottanut selvää steriloinnista, että saattaapi olla, että sille linjalle lähden joko näitten tai seuraavien juoksujen jälkeen. Jossain tekevät tähystyksellä munasarjojen poistoa eli ei siis avata koko mahaa ja poisteta kohtuakin. Tähystysleikkaus olisi koiralle paljon kivuttomampi ja helpompi, mutta vielä en löytänyt tietoa, tehdäänkö täällä päin sellaista. Ollaan niin jumalan selän takana, että uudet menetelmät hädin tuskin löytävät tiensä tänne :( Kalliimpi se tietenkin on.

Juoksujen kanssa vaan menee tosi paljon aikaa per vuosi. Ihan harrastustenkin kannalta noin kuusi viikkoa on aika paljon, jos juoksut kaksi kertaa vuodessa tulevat. Ja sitten on aika ennen ja jälkeen juoksujen, jolloin koira saattaa käyttäytyä "oudosti". Eli se on melkein koko vuosi, jolloin on jotain hormonaalista meneillään :D Ja kohtutulehduksen mahdollisuus tulisi suljettua pois. Sitä ei siis tarvitse poistaa, tulehdus johtuu hormonaalisista syistä, jotka munasarjojen poistolla eliminoituvat. Aika pitkälle tutkittu ja ajateltu jo tämä asia. Mutta ensin katsellaan, millaista meillä on, kun neidit ovat juoksunsa juosseet. Ja tutkitaan vielä lisää.

3 kommenttia:

  1. Heips!
    Ainakin Turun Vettorissa on tehty tähystyksellä sterilointeja. Kaverin koiralle ainakin (pieni koira) onnistuneesti.

    Terveisin,
    Inton ja Reiman emäntä

    VastaaPoista
  2. Minun vanhempi koira (asuu äidin ja isän kanssa) ja äidin koira, molemmat nartut, yrittää aina saada pennut kun on juoksut...

    Immalla on aika eläinlääkäriin viikon päästä. Sterilointi leikkaus mutta kaikki otetaan pois. Immalla on ollut vain yhdet juoksut niin päätimme että mennään nyt kun voi ehkä vielä ehkäistä nisäkasvaimia ja tietenkin myös kohtutulehdus. Iso leikkaus se on mutta paras vaihtoehto hänelle ja meille. Voidaan harrastaa enemmän ja Imma voi toivottavasti paremmin myös.

    VastaaPoista
  3. Ai, kiva tietää, että täällä niitä joku tekee. Kiitos tiedosta! Kävin kyllä Vettorinkin sivuilla, mutta en löytänyt mainintaa asiasta. Soitamalla se sitten selviää.

    Jossain blogissa oli, että juoksujen puolivälissä olisi sopiva aika tehdä tuo operaatio. Se on sitten nyt keväällä taikka syksyllä.

    Nytkin Inca on niin rauhaton, myllää petiään ja läähättää ja pitää ihme peliään Liinun kanssa että ei sillä varmaankan mukava olo ole.

    Tsemppiä Immalle :) Onhan tuo ihan rutiinileikkaus ja niitä paljon tehdään, että sitäkin vaihtoehtoa tietenkin harkitsen.

    VastaaPoista